Balfi Kirándulás

Balf

Balf Soprontól 8 km-re, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén fekszik. Elsősorban a gyógyvizéről híres, amelyet az Ivókút felkeresése során meg is ízlelhetünk. A gyógyvíz jótékony hatását a Balfi Gyógyfürdő látogatása során tapasztalhatjuk meg.  A balfi Kastélyszálló Balf és az azt körülölelő Angolpark csodatevő erővel hat a testre és lélekre egyaránt. A Szent József fürdőkápolna és a Piéta-szobor is itt található, innen indul a hársfákkal szegélyezett Nyulas Ferenc sétány.

Az evangélikus templom nyaranta orgonakoncertek helyszíne. Balf határában a szőlőkkel övezett domb tetején áll a Szent Farkas vártemplom. A település múltját idézi a vártemplom kőkerítése mellett a Szerb Antal Emlékhely, a Fő téren a Világháborús emlékművek, valamint a Fő utcán Gróf Apponyi Albert szobra.

Fedezze fel Balfot! Kezdje itt:

Balf látnivalói
Balfi Gyógyfürdő

Balfi GyógyfürdőA Balfon feltörő gyógyforrásokat már a rómaiak is ismerték. Számos lelet bizonyítja, hogy a II. században, Marcus Aurelius császársága korában fejlett fürdőélet volt a településen. A gyógyvizeket nem csak fürdésre használták, hanem fogyasztották is. A Balfon található kénes forrásokat 1975-ben gyógyvízzé nyilvánították. Napjainkban hatemeletes gyógyszálló és kórházépület áll a fürdő mellett.

Részletesen: Balfi Gyógyfürdő >>

Ivókút

Ivókút2008 szeptemberében avatták fel a balfi ivókutat. A kerámia-eozin alkotást Takács Győző képzőművész-keramikus készítette a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. A szabadon csordogáló kút vize gazdag lítiumban, kalciumban és magnéziumban, valamint alkáli-hidrogénkarbonátos.

Részletesen: Ivókút >>

Kastélyszálló Balf

Kastélyszálló BalfAz 1700-as évekből származó épület szobáit antik- és stílbútorokkal rendezték be. Ablakukból csodálatos kilátás nyílik a környező parkra. Az ősfás kertet csörgedező patak szeli ketté. Antik szobrok, színes virágágyások, szökőkút fogadja az erre sétálót. Távolban az erdővel borított dombok és a festői táj panorámájában gyönyörködhetünk.

Részletesen: Kastélyszálló Balf >>

Angolpark

AngolparkA patakkal átszelt festői szépségű gyógypark a Rehabilitációs Gyógyintézetet öleli körbe. A széles sétáló utak mentén színes padok, finom szobrok fogadják a vendégeket. A parkban facsoportok, tisztások, pompás virágszőnyegek váltogatják egymást. A vadregényes táj megnyugtató kék és zöld színben gazdag. A húszholdas park ideális helyszín a gyógyulni és felüdülni vágyók számára.

Részletesen: Angolpark >>

Szent József fürdőkápolna

Szent József fürdőkápolnaA balfi gyógyfürdő parkjában álló barokk fürdőkápolna 1773-ban épült Szent József tiszteletére. A kápolna késő barokk jellegű, egyhajós, kerek zárású szentéllyel. A kápolnát nemcsak a helybéliek látogatják, hanem a fürdő betegei is itt imádkoznak gyógyulásukért.

Részletesen: Szent József fürdőkápolna >>

Piéta-szobor

Piéta-szoborBalfon a gyógyintézet melletti festői szépségű Angolparkban találjuk a Piétát. Az 1706-ban készült szobor pillérjének tetején Szűz Mária ül, ölében a keresztről levett halott Jézust tartja. A szépen faragott kőemlék négyszögletes oszlopának oldalain Krisztus kínvallatásának eszközeit örökítették meg.

Részletesen: Piéta-szobor >>

Nyulas Ferenc sétány

Nyulas Ferenc sétányA régi fürdő bejáratával szemben kezdődik a Nyulas Ferenc sétány. Székelykapuját a Soproni Erdészeti Egyetem diákjai készítették. A másfél kilométeres, hársfákkal szegélyezett úton érkeztek egykoron a vendégek a balfi vasútállomásról a gyógyfürdőhöz.

Részletesen: Nyulas Ferenc sétány >>

Evangélikus templom

Evangélikus templomBalfon az evangélikusok az istentiszteleteket egy kicsi imaházban tartották, amely a községháza udvarán állt. Templomot csak II. József türelmi rendelete után építhettek. Az 1781-ben kiadott rendelet szabadabb vallásgyakorlást engedélyezett az itt élő evangélikusok számára. Olyan templomokat építhettek torony és harang nélkül, amelyeknek nem közútról nyílt a bejárata.

Részletesen: Evangélikus templom >>

Szent Farkas vártemplom

Szent Farkas vártemplomA kőkerítéssel határolt középkori templom Balf felett áll a szőlőhegyen. Tornya alul négyszögletes, az első párkányzat fölött szabályos nyolcszögűvé válik. Az emeletén tágas gótikus ablakok nyílnak. Valószínűleg őrtoronyként is használták. Az építményt kő gúlasisak koronázza.

Részletesen: Szent Farkas vártemplom >>

Szerb Antal Emlékhely

Szerb Antal Emlékhely2008-ban avatták fel Balfon a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére emelt szobor együttest. Az emlékmű Kutas László szobrászművész és Winkler Barna építész tervei alapján készült. A temetődomb oldalába süllyedő, emberalakot formázó márványlapok az "erőltetett menetet" szimbolizálják.

Részletesen: Szerb Antal Emlékhely >>

Világháborús emlékművek

Világháborús emlékművekA település Fő terén áll a két világháborús emlékmű.
Az I. Világháborúban 44, a II. Világháborúban 142 balfi halt hősi halált. A II. Világháború után 1185 német ajkú balfi lakost telepítettek ki. Alig 100 fő maradhatott.

Részletesen: Világháborús emlékművek >>

Gróf Apponyi Albert szobra

Gróf Apponyi Albert szobraGróf Apponyi Albert az l. Világháborút lezáró 1920-as párizsi békekonferencián részt vevő magyar küldöttséget vezette.
A 74 esztendős diplomata remek szónoki képességekkel rendelkezett, több nyelven beszélt.

Részletesen: Gróf Apponyi Albert szobra >>

 

Fedezze fel a környék látnivalóit élményjárművekkel!

 

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!